دکتر نرگس علیان

متخصص زنان و زایمان


تعیین جنسیت

جراحي و ترميم

ترمیم زیبایی زنان و کلیه

هموروئید-بواسیر

هموروئید چیست (بواسیر چیست)
هموروئید عبارت است از بالشتک های عروقی طبیعی در کانال مقعد که به کنترل دفع کمک می کنند. هموروییدها وقتی ورم می کنند یا ملتهب می شوند غیرطبیعی می شوند. هموروئیدها دو نوع هستند: هموروئید داخلی و هموروئید خارجی
نیمی از مردم امریکا در دوره ای از زندگی خود به بیماری هموروئید مبتلا می شوند. شیوع در دو جنس مساوی ذکر شده است و پیک سنی بین ۴۵ تا ۶۵ سالگی است

(عللهموروئید( علل بواسیر

علت دقیق همورویید علامت دار ناشناخته است ولی عواملی که در این زمینه نقش دارند شامل موارد زیر است.
یبوست مزمن

- اسهال مزمن-

-رژیم غذایی کم فیبر

-افزایش فشار داخل شکم

-چاقی

-نشستن به مدت طولانی-

نداشتن ورزش-

-توده ی داخل شکم

-سرفه ی مزمن

-ارث

-حاملگی؛البته علایم خانم های باردار ممکن است بعد از زایمان بهبود یابد و یا در بعضی موارد به خاطر فشار های زایمان تشدیدشود

انواع هموروئید یا بواسیر

هموروئید یا بواسیر به دو دسته داخلی و خارجی تقسیم می شود.

(هموروئید داخلی (بواسیر داخلی

بواسیر خارجی برآمدگی نرمی در اطراف دهانه ی مقعد است. گاهی اوقات ممکن است حالتی به نام همورئید ترومبوزه رخ دهد. در این وضعیت، یک لخته ی خونی ایجاد شده و آن برآمدگی سفت می شود. از آنجا که بافت های اطراف مقعد پوشیده از پایانه های عصبی است، بواسیر خارجی موجب درد و سوزش و خارش شدید مقعد می شود.هموروئید داخلی در بالای خط دندانه ای است و با اپی تلیوم ستونی پوشانده شده و رسپتورهای درد ندارد.آن ها در سال ۱۹۸۵ به ۴ دسته بر اساس درجه پرولاپس یا بیرون زدگی تقسیم شدند
درجه اول:فقط خون ریزی دارد و بیرون زدگی ندارد
درجه دوم: خون ریزی و بیرون زدگی دارد و بیرون زدگی خودبخود جا می رود
درجه سوم:بیرون زدگی فقط با فشار دست جا می رود
درجه چهارم:بیرون زدگی حتی با فشار دست هم جا نمی رود

(هموروئید خارجی (بواسیر خارجی

این هموروئیدها زیر خط دندانه ای هستند. در قسمت فوقانی تر با اندودرم و در قسمت پایین تر با پوست پوشیده شده اند. هر دو قسمت به درد و حرارت حساس هستنداز آنجا که پایانه های عصبی حساس در مقابل درد زیادی در داخل کانال مقعد وجود ندارد، این نوع بواسیر خیلی دردناک نیست. اما ممکن است که حین عمل دفع، این بواسیرها خونریزی کنند. گاهاً ممکن است این نوع بواسیر تا اندازه ای ملتهب شود که به خارج دهانه ی مقعد کشیده شود. این وضعیت سقوط و پایین آمدن بواسیر نامیده می شود..

هموروئید ترومبوزه

هموروئیدهای ترومبوزه که بصورت برآمدگی کبود رنگ و دردناک در آندودرم دیده می شوند, 48 تا 72 ساعت اول درد شدید و ناراحت کننده ایجاد می کنند و بعد از آن درد کاهش می یابد. در صورتی که بیمار در مرحله ابتدایی مراجعه نماید بهترین درمان هموروئید کتومی می باشد ولی اگر مدتی از شروع درد می گذرد و درد در حال کاهش باشد می توان درمان دارویی را انتخاب کرد.

(علایم هموروئید (علائم بواسیر
خونریزی:اولین و شایعترین علامت هموروئید خون ریزی بدون درد است. این نوع خون ریزی از علایم هموروئید داخلی است. خون ممکن است به صورت رگه هایی در اجابت مزاج دیده شود یا بعد از اجابت مزاج به مقدار کم چکه کند. بیماری که با خونریزی مراجعه می کند خصوصا بیماری که ذکر می کند خون با مدفوع مخلوط است باید از نظر تمام علت های خونریزی مقعد بررسی شود.
توده:دومین علامت همورویید بیرون زدن بالشتک های هموروئیدی از مقعد است.
درد:سومین علامت هموروئید درد مقعد است. درد در همورویید درجه ۳و۴ داخلی ترومبوزه و نکروزه و هموروئید خارجی ترومبوزه دیده می شود.
علائم دیگر شامل ترشح مخاطی-احساس دفع ناکامل-بی اختیاری مدفوع-التهاب و تورم مقعد و خارش مقعد.
( تشخیص هموروئید ( تشخیص بواسیر
هموروئیدها به طور تیپیک با معاینه فیزیکی تشخیص داده می شوند. با مشاهده ی مقعد و بافت اطراف می توان هموروئید خارجی و هموروئید داخلی پرولابه را تشخیص داد. معاینه ی رکتوم برای بررسی تومورها:پولیپ ها:پروستات بزرگ و آبسه ها لازم است.ممکن است انوسکوپی لازم شود. اگر درد وجود دارد احتمال وجود شقاق و یا یک هموروئید خارجی بیشتر است

بیماری هایی که ممکن است با همورویید اشتباه شوند، تشخیص افتراقی هموروئید

بعضی مشکلات انورکتال شامل شقاق؛فیستول مقعد ؛آبسه مقعد؛ سرطان های کولورکتال؛ واریس رکتوم و خارش مقعد علایم مشابه داشته و ممکن است به اشتباه به هموروئید نسبت داده شود. خون ریزی مقعد ممکن است به علت کانسر کولو رکتال؛ بیماری های التهابی روده و کولیت؛ بیماری های دیورتیکولار و انژیو دیسپلازی رخ دهد.

بیماری های دیگر که باعث ایجاد توده در مقعد می شود شامل: تگ های پوستی؛زگیل های مقعد؛پرولاپس رکتوم؛ پولیپ و پاپیلای بزرگ شده ی مقعد .

(روش های جلوگیری از هموروئید (جلوگیری از بواسیر
جلوگیری از زور زدن و نشستن طولانی در توالت-اجتناب از یبوست و اسهال مزمن-افزایش فیبر در رژیم غذایی-نوشیدن روزانه ۱۰-۸ لیوان آب-کاهش وزن-ورزش-اجتناب از غذاهای کم فیبر مانند بستنی ؛پنیر؛نان سفید و گوشت-اجتناب از استفاده ی غیر معمول از ملین ها

در تصاویر زیر روش صحیح نشستن هنگام اجابت مزاج نشان داده شده است

هموروئید در بارداری

هموروئید در دوران بارداری شایع تر است

هموروئید در بارداری بخصوص ۳ ماهه سوم شایع است.بعضی از خانم ها هموروئید را برای اولین بار در بارداری تجربه می کنند. اگر شخصی قبل از بارداری هموروئید داشته باشد در حین بارداری مجددا عود می کند.

گاهی ممکن است هموروئید در مرحله دوم زایمان به علت زور زدن بروز کرده که این شکایت شایع بعد از زایمان است.

در بیش تر موارد هموروئید هایی که در طی بارداری ایجاد شده اند بعد از زایمان بهبود می یابند خصوصا اگر از یبوست اجتناب شود.

چرا هموروئید در بارداری شایع تر است؟

۱-رشد رحم در طی دوران بارداری سبب فشار روی ورید های لگن و اندام تحتانی شده و برگشت خون از نیمه تحتانی بدن کند تر می شود که این سبب ورم و متسع شدن عروق می گردد

۲-یبوست

۳-افزایش هورمون پروژسترون در طی بارداری سبب شل شدن و ورم کردن دیواره عروق وریدی می شود. پروژسترون نیز سبب آهسته شدن حرکت دستگاه گوارش می شود

چطور از هموروئید در طی دوران بارداری اجتناب کنیم؟

خانم ها در طی دوران بارداری مستعد هموروئید هستند ولی این غیرقابل اجتناب نیست. در اینجا توصیه هایی برای پیش گیری از هموروئید برای شما ذکر می کنم:

-اولین و مهم ترین راه اجتناب از یبوست است {ازطریق داشتن رژیم پرفیبر؛آب حداقل ۱۰-۸ لیوان در روز؛ ورزش منظم حتی حداقل در حد یک پیاده روی کوتاه}

-وقتی احساس دفع دارید آن را به تاخیر نیاندازید

را انجام دهید kegel روزانه حرکات ورزش

این ورزش باعث افزایش جریان خون منطقه لگن و مقعد و کاهش فشار هموروئید می شود. این ورزش هم چنین باعث افزایش تون عضلات اطراف واژن و مجرای ادرار و در نتیجه بهبود بدن بعد از زایمان می شود.

-از ایستادن و نشستن طولانی اجتناب کنید. اگر شغلتان نشسته است هر ساعت چند دقیقه ایستاده و حرکت کنید. در منزل هنگام استراحت؛ مطالعه و نگاه کردن تلویزیون به پهلوی چپ دراز بکشید تا فشار از روی عروق لگنی برداشته شود

kegel exercises

در این ورزش باید عضلات ناحیه کف لگن به سمت بالا جمع شود طوری که مثلا شما می خواهید از دفع ادرار یا گاز جلوگیری کنید. روزانه باید چندین بار این ورزش را تکرار کنید. در طی این ورزش نباید عضلات شکم یا قفسه سینه منقبض شود؛ برای این می توانید دست روی ناف خود بگذارید در طی این ورزش نباید ناف حرکت کند یا جابجا شود.

برای بهبودی هموروئید در بارداری چه کنیم؟

یک پک یخ با یک پوشش نرم روی محل گرفتار گذاشته و روزی چند بار این کار را تکرار کنید.

روزی چند بار در لگن آب گرم برای بهبود درد بنشینید.

برای دستمال توالت از دستمال بدون عطر ؛ سفید رنگ و نرم استفاده کنید

استفاده از دستمال مرطوب بهتر است.

در صورت تشدید بیماری حتما با پزشک خود برای مصرف داروهای موضعی مشورت کنید زیرا بیش تر این دارو ها را بیش تر از یک هفته نمی توان استفاده کرد.

هموروئید در بچه ها

باید توجه داشته باشیم که بچه ها ممکن است از گفتن علائم و مشکلات اجابت مزاج خود به والدین خجالت بکشند.شایعترین علت هموروئید در بچه ها یبوست است و شایعترین علامت نیز شکایت از ناتوانی در دفع یا احساس داشتن مدفوع بعد از عمل دفع می باشد. علامت دیگر وجود خون در مدفوع یا کاغذ توالت است.

درمان های خانگی هموروئید در بچه ها

کرم های مناسب برای بچه ها در داروخانه ها وجود ندارد. برای کنترل درد مسکن توصیه می شود. بچه باید روزی چند بار به مدت ۳۰-۲۰ دقیقه در لگن آب گرم بنشیند. اگر پودر جو دو سر به آب گرم اضافه شود تسکین دهنده است. پاشیدن نشاسته ی ذرت در ناحیه مقعد خارش را کنترل می کند. درد این ناحیه را می توان با گذاشتن کیسه ی یخ که با حوله پوشیده شده به مدت ۵ دقیقهتسکین داد.

رژیم غذایی برای بیماران هموروئید

یک رژیم پر فیبر مهم ترین راه درمان هموروئید است شامل سبزی؛ میوه تازه؛ حبوبات؛ نان؛ برنج قهوه ای؛ آجیل؛ دانه ها؛ عدس. بیماران باید از خوراکی هایی که باعث یبوست می شوند اجتناب کنند شامل شیر؛ پنیر؛ بستنی؛ کیک؛ و غذاهای پردازش شده. بچه هایی که هموروئید دارند باید آب و آب میوه فراوان بنوشند و نوشیدنی های کافئینه و چای مصرف نکنند زیرا آن ها ادرار آور بوده و آب را از بدن بچه ها خارج می کند.

درمان هموروئید -درمان بواسیر

درمان طبی هموروئید

درمان اولیه برای هموروئید های خفیف تا متوسط درمان طبی می باشد. اولین راه درمان کنترل یبوست بوسیله ی رژیم پر فیبر می باشد. باید حداقل ۳۰ گرم فیبر روزانه مصرف شود. شامل میوه ها؛ سبزی جات؛ حبوبات.در صورت نیاز با دستور پزشک ملین تجویز می شود.
افزایش مصرف مایعات.روزانه ۱۰-۸ لیوان آب؛ کاهش مصرف چای و مایعات کافئینه-
ورزش ایروبیک و پیاده روی روزی نیم ساعت کمک کننده است-
به محض احساس دفع باید اقدام به اجابت مزاج نمود-
هر روز یک زمان خاص را -مثلا بعد از غذا خوردن- تنظیم کنید و روی توالت بنشینید. این به تحریک حرکت روده کمک می کند.-
هنگام خشک کردن این ناحیه نباید دستمال محکم و با فشار روی این ناحیه کشیده شود و می توان از سشوار مو استفاده کرد-.
ضدالتهاب های غیر استروییدی به کاهش درد کمک می کند-.
لگن آب گرم بمدت ۱۵ دقیقه بعد از هر اجابت مزاج حدودا روزی ۳-۲ بار

طریقه نشستن در لگن آب گرم در بیماران هموروئیدی

مقدار زیادی آب لازم نیست حدود 2 اینچ آب گرم کافی است، لازم نیست در آب گرم ژل شستشو، بتادین یا شامپو ریخته شود

آب به اندازه ای گرم باشد که بتوان راحت در آن دست کرد کافی است

روزی سه بار و هر بار باید 10 الی 15 دقیقه در آب بنشیند سپس با دستمالی نرم یا خشک کننده مو می توان ناحیه را خشک کرد

در درمان خانگی هموروئید می توان از الوورا و سرکه سفید نیز استفاده کرد

گاهی با نظر پزشک می توان در لگن آب گرم کمی نمک اضافه کرد

درمان های موضعی هموروئید یا بواسیر
شواهد کمی برای فواید دارو های موضعی و شیاف ها وجود دارد. درمان های موضعی هموروئید شامل پماد ها و شیاف های انتی هموروئید می باشد.
استروییدها بیش تر از ۲-۱ هفته نباید در هموروئید استفاده شوند زیرا سبب نازکی و اتروفی پوست می شوند
دارو های دیگر شامل کرم های محافظت کننده پوست مانند زینک اکسید؛ یک ضد درد مانندلیدوکایین؛ یک تنگ کننده عروق مثل اپی نفرین

شیاف انوزول که ترکیبی از پراموگسین و زینک اکسید می باشد برای خارش؛ سوزش و درد مقعد مفید است

گاهی می توان از یک ایس پک کوچک برای کاهش ورم استفاده کرد-

نشستن روی کوسن نرم به جای سطوح سفت باعث کاهش ورم می شود-.

برای التهاب خارج مقعد می توان از پروکتو فوم استفاده کرد
عوارض استفاده ی بی رویه کورتون در بیماری های مقعد

راش پوستی؛التهاب و نازکی پوست این ناحیه

هموروئید-بواسیر در چه زمانی نیاز به جراحی پیدا می کند؟

۱- اگر هموروئید پایدار بماند و به درمان های اولیه جواب ندهد.

۲-خون ریزی داشته باشد.

۳-در اجابت مزاج تاثیر بگذارد.

۴-مزاحمی برای زندگی و آرامش شخص باشد.

روش های در مان و جراحی هموروئید

بستن شریان هموروئید با استفاده از داپلر-

در این روش با استفاده از داپلر عروق تغذیه کننده هموروئید مشخص شده و بسته می شود .این عمل باعث قطع جریان خونهموروئید شده و تورم آن از بین می رود ریت درمانی آن کم تر و عوارض آن نیز نسبت به جراحی کم تر است.

(اسکلروتراپی پاکه هموروئید (بواسیر
این روش شامل تزریق ۳-۱ میلی متر مواد اسکلروزان مانند فنل در روغن زیتون سدیم موروات و کینین اوره داخل پاکه هموروئید درجه ۱و۲ و ۳ است که سبب کلاپس جداره همورویید و کوچک شدن آن می شود. عوارض کمی گزارش شده است ولی عفونت و فیبروز دیده شده است. ریت موفقیت ۷۰٪ است.
روش های دیگر شامل: الکتروکوتری؛ اشعه مادون قرمز؛ جراحی باز؛ جراحی لیزری؛ کرایوسرجری.
خارج کردن هموروئیدهای خارجی ترومبوزه
به طور کلی هموروئید خارجی ترومبوزه موجب درد شدید و توده قابل لمس در اطراف مقعد در طول ۲۴ تا ۷۲ ساعت بعد از ترومبوز می شوند. ترومبوز را می توان تحت بی حسی موضعی و درون مطب خارج کرد. به دلیل اینکه لخته ایجاد شده معمولا حفره دار است انجام برش ساده وتخلیه آن اغلب موثر نیست و هموروئید باید کاملا خارج شود. بعد از ۷۲ ساعت ترومبوز شروع به بازجذب می کند و درد به صورت خودبخود برطرف می شود. در صورتی که درد برطرف شود {بعد از گذشت ۷۲ ساعت} خارج کردن هموروئید ضروری نبوده اما نشستن در لگن آب گرم و تجویز داروهای مسکن مفید است.
بستن پاگه هموروئید با حلقه لاستیکی
این روش برای هموروئید درجه ۲و۳ داخلی مناسب است و به صورت سرپایی و بدون استفاده از بی حسی و بیهوشی قابل انجام است. حلقه الاستیک حداقل ۱ سانتیمتر بالای خط دندانه ای روی پایه هموروئید داخلی گذاشته می شود. بعد از ۷-۵ روز پاکه هموروئید می افتد. اگر حلقه نزدیک خط دندانه ای انداخته شود درد زیادی خواهد داشت. این عمل به علت درد زیاد برای هموروئید خارجی غیر قابل انجام است. ریت درمان با این روش ۸۷٪ و عوارض ۳٪ است.

عمل جراحی باز هموروئید
چندین روش جراحی برای خارج کردن هموروئید های علامت دار توصیف شده است. همه این روش ها بر اساس کاهش جریان خون شبکه های هموروئیدی و خارج کردن مخاط و انودرم اضافی است.
این عمل ها با بی حسی موضعی ؛ منطقه ای و یا بیهوشی عمومی انجام می شود. در بعضی از روش ها زخم حاصل از برداشتن هموروئید با بخیه های قابل جذب بسته می شود و در روش دیگر زخم باز گذاشته می شود تا به طور ثانویه ترمیم شود. هر ۳ بالشتک هموروئیدی را می توان در یک جلسه برداشت اما باید از خارج کردن منطقه ی وسیعی از پوست اطراف مقعد اجتناب کرد تا از تنگی مقعد بعد از عمل جلوگیری شود.

دستورات بعد از عمل جراحی هموروئید
-چنان چه عمل جراحی همورویید با لیزر انجام شده باشد بلافاصله بعد از عمل جراحی بیمار مرخص شده و به منزل می رود.
-در روز اول بعد از عمل همورویید استراحت کنید و از منزل خارج نشوید
-تا زمانی که پانسمان دارید از خوردن غذای سنگین اجتناب کنید زیرا سبب تحریک اجابت مزاج می شود. اگر عمل همورویید وسیع نبوده از روز بعد از عمل می توانید غذای کامل و بخصوص پر فیبر میل کنید در غیر این صورت ۴-۳ روز غذای سبک میل شود.
-صبح روز بعد پانسمان برداشته می شود. در روش عمل جراحی هموروئید با لیزر پانسمان داخل مقعد گذاشته نمی شود و فقط روی محل عمل پانسمان می شود پس دیگر نگران پانسمان داخلی نباشید. اگر پانسمان به محل عمل همورویید چسبیده باشد آن را خیس کنید تا جدا شود.
از روز بعد از عمل روزی ۳-۲ بار در لگن آب گرم بنشینید. آب باید گرم باشد. بیمار باید محل عمل همورویید را در لگن آب گرم باز و بسته کند تا از ایجاد عفونت و آبسه جلوگیری شود.
-در صورت درد بعد از عمل هموریید می توان از دارو های مسکن خوراکی و در هنگام خواب از خواب آور های سبک استفاده کرد. در صورت نداشتن بیماری های همراه مانند دیابت به خوردن آنتی بیوتیک نیازی نیست.
-اگر عمل سبک بوده روز بعد از عمل می توان داروهای ملین را شروع کرد ولی اگر عمل وسیع بوده بهتر است ۴-۳ روز به تعویق انداخته شود.
-بعد از عمل جراحی همورویید داشتن چند قطره خون ریزی هنگام اجابت مزاج یا خشک کردن ناحیه طبیعی می باشد، اما اگر این خونریزی بعد از یک ماه ادامه پیدا کند حتمآ باید روده ی بزرگ جهت علت خون ریزی بررسی شده و کولونوسکوپی انجام شود
در بیمارانی که بالای ۴۰ سال بوده و با خون ریزی مراجعه می کنند کولونوسکوپی باید قبل از عمل انجام شود
-در چند ماه اول بعد از عمل ممکن است در صورت یبوست شدید، چند قطره خون ریزی یا کمی سوزش داشته باشید که در این صورت با پزشک خود تماس گرفته و با انجام توصیه های لازم سریعا خوب می شوید.
-بهتر است در چند ماه اول بعد از عمل از روزه داری اجتناب شود

(عوارض جراحی هموروئید (عوارض جراحی بواسیر
خون ریزی

-عفونت

-تنگی مقعد

-احتباس ادراری

-بی اختیاری مقع


آدرس مطب : اصفهان خیابان توحید چهاراه شریعتی مجتمع ماکان ۳ طبقه اول واحد ۱
تلفن : 36242752 - 031

نظرات کاربران درباره این مطلب :

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
جفت سرراهیصفحه اصلیفواید زایمان طبیعیمزایا و معایب سزارینویزیت آنلاینویزیت در مطببیوگرافیخدمات مطببرنامه هفتگیمطالب و مقالاتسوالات پزشکیانواع رژیمکتاب هاورزش در بارداریقابل توجه خانم های بارداپیامهای کاربرانمشاهده و مطالعه مطالبرزرو نوبتسایتهای دیگر